Dostupni linkovi

Su Ći pozvala na promenu ustava


Vođa opozicije u Majnmaru Aung San Su Ći pozvala je u nedelju na promenu ustava na svom prvom javnom skupu od kada je okončala bojkot političkog sistema i objavila plan o kandidovanju na izborima za parlament.

Ovo je njeno prvo putovanje izvan Jangona od kada je u novembru 2010. godine puštena iz kućnog pritvora.

"Pojedini zakoni su prepreka za slobodu naroda i mi ćemo se u parlamentu zalagati za ukidanje tih zakona", rekla je Su Ći u obraćanju građanima posle sastanka sa lokalnim zvaničnicima svoje stranke Nacionalna liga za demokratiju (NLD).

NLD je poznata širom zemlje, ali ima ograničeno političko iskustvo. Stranka je ubjedljivo trijumfovala na izborima 1990. godine, ali je tadašnji režim ignorisao izborne rezultate i priveo mnoge članove i pristalice ove partije. Su Či je zatvorena godinu dana ranije.

Su Ći je u obraćanju građanima rekla da želi da revidira Ustav iz 2008. godine, koji je sastavila vojska. Armija je tim dokumentom dobila velika ovlašćenja, uključujući pravo da imenuje najvažnije članove vlade i proglašava vanredno stanje, kao i pravo na četvrtinu mandata u parlamentu.

Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir, ima sve veću ulogu u političkom životu zemlje koja izlazi iz pedesetogodišnje izolacije.
XS
SM
MD
LG