Dostupni linkovi

Paneta: Pakistanski ljekar otkrio Bin Ladena


Američki ministar odbrane Leon Panetta u subotu je prvi put javno priznao da je jedan pakistanski ljekar dao ključne informacije SAD-u koje su omogućile američkim jedinicama da izvrši napad na Osamu bin Ladena.

Panetta je u intervjuu za američku TV kuću CBS rekao da je Šakil Afridi pomogao u skupljanju obavještajnih podataka za akciju u Bin Ladenovom objektu u Abotabadu, javio je AP.

Afridi je vodio program vakcinisanja preko kojeg je američka Centralna obavještajna agencija (CIA) došla do uzorka DNK koji je potvrdio da se Osama bin Laden nalazi u datom objektu.

Afridi je u Pakistanu optužen za izdaju, a Panetta je kazao da je "veoma zabrinut" za doktora.

Američki ministar odbrane dodao je da je i dalje uvjeren da su pojedinci u pakistanskoj vlasti znali da se u tom objektu nalazi jedna tražena osoba, ali da nema dokaza da su znali da je to bio Bin Laden.

Pakistanski zvaničnici izjavili su da bi mogle predati Afridija SAD-u, ali tek nakon što opadne interesovanje medija za ovaj slučaj. Ovi zvaničnici nisu željeli da budu imenovani, jer još traje zvanična istraga o ljekarevim postupcima.
XS
SM
MD
LG