Dostupni linkovi

Crnogorsko tužilaštvo provjerava sumnjive donacije DPS-a


Vrhovna državna tužiteljka Crne Gore Ranka Čarapić kazala je da je državno tužilaštvo pokrenulo pretkrivični postupak radi provjere spornih donacija DPS-u, ali portparol te partije Rajko Kovačević ne zna ništa o tome.

“U toku ovog postupka, pribavljena je informacija Nadzornog odbora, koji je po Statutu DPS-a odgovoran za kontrolu prihoda i rashoda partije. Sastavni dio informacije o prihodima iz donacija za 2010.godinu čine izjave sedam osoba, date na zahtjev Nadzornog odbora, radi provjere navoda u tekstovima koje su objavili mediji, u vremenu od maja do novembra mjeseca 2011. godine. Nadzorni odbor je zaključio da su prihodi od donacija ostvareni u skladu sa zakonom i u informaciji objasnio koje su okolnosti u javnosti proizvele odredjene nesporazume”, kazala je Čarapić “Vijestima”.

“Vijesti” su ranije objavile da je 645.000 eura donacija DPS-u uplatilo blizu 2.000 građana, među kojima su uglavnom funkcioneri nižeg ili višeg ranga te partije. Pojedini su nakon objavljivanja njihovih imena javno negirali da su bili donatori partije.

Prema nezvaničnim informacijama, radi se o donacijama nepoznatog porijekla, koje su dijeljene na manje svote i pripisivane članovima partije.

Čarapić je istakla da je “u toku postupak provjera koje su neophodne da bi se u propisanoj krivično pravnoj proceduri potvrdili ili otklonili osnovi sumnje u zakonitost finansiranja DPS-a po osnovu donacija”.“Zbog toga se još nijesu stekli uslovi za odluku tužilaštva”, rekla je Čarapić.
XS
SM
MD
LG