Dostupni linkovi

Incko:Međunarodna zajednica ostaje u BiH


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da međunarodna zajednica mora ostati fokusirana i angažovana u BiH i solidarisati se s građanima.

Incko kaže da Dejtonski sporazum otvara prostor u kome se može graditi trajni mir u cilju rješavanja problema.

"Međunarodna zajednica mora zagovarati poslijeratni sporazum zbog toga što neki politički lideri nisu spremni vršiti ni osnovne funkcije vlasti, te zbog direktnog osporavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava i vladavine zakona", kaže Incko.

"Incko je rekao da Dejtonski mirovni sporazum "otvara prostor u kojem se može organizovano graditi trajni mir, prostor u kojem se institucije države mogu razviti u funkcionalnu modernu demokratiju i raditi na pružanju sigurnosti i prosperiteta za građane, ali sam sporazum ne može biti zamjena za ovakav dugotrajan proces, često pun izazova", saopšteno je iz Inckove kancelarije u Sarajevu.

"Osiguravajući poštovanje Dajtona i, samim tim, osiguravajući stabilnost, Kancelarija visokog predstavnika obezbjeđuje okruženje u kojem Evropska unija i druge međunarodne organizacije mogu vršiti svoje mandate", izjavio je Incko.

Visoki predstavnik je naglasio da, uprkos trenutnoj političkoj klimi, suštinska promena usmerava BiH u pravcu u kojem njeni građani žele da zemlja ide.
XS
SM
MD
LG