Dostupni linkovi

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta


Današnji dan, 27, januar obilježava se kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2005. godine donijela je zvaničnu rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa o istoriji Holokausta, čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u spječavanju čina genocida u budućnosti.

"Tragedija nastala kao posljedica holokausta se ne može izbrisati. Mora biti zapamćena sa sramom i strahom dokle god ljudsko sjećanje bude postojalo. Samo ako se sjećamo, onda možemo odati prikladnu počast žrtvama. Milioni nedužnih Židova i pripadnika drugih manjina ubijani su na nazamislivo barbarske načine. Nikada ne smijemo zaboraviti te muškarce, žene i djecu, niti njihovu agoniju", izjavio je generalni sekretar UN-a Kofi Annan.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta je memorijalni nacionalni praznik u Njemačkoj, a nazvan je Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus - Dan sjećanja na žrtve nacional-socijalizma.

Ovaj datum uzet je kao 'dan sjećanja', jer je 27. januara 1945. Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u najzloglasnijem koncentracionom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj.
XS
SM
MD
LG