Dostupni linkovi

Uhapšen vlasnik kompanije koja je proizvodila otrovne silikone


Francuska policija uhapsila je jutros Žan-Kloda Masa, osnivača kompanije "Poly Implant Prothese" (PIP), koja je proizvodila neispravne implante za grudi, javila je Agencija Frans pres, pozivajući se na izvor iz policije.

"Žan-Klod Mas je uhapšen u domu svog saradnika i stavljen u pritvor", rekao je neimenovani izvor.

Mas je uhapšen u okviru istrage, pokrenute lane u decembru zbog sumnje da su implanti njegove kompanije štetni po zdravlje i da čak mogu izazvati rak. Istraga treba da utvrdi da li ima osnova da osnivač PIP-a bude optužen za ubistvo i ugrožavanje života iz nehata.

Lekari u Francuskoj prijavili su 20 slučajeva raka kod žena koje su imale ugrađene implante Masove kompanije, ali još nije ustanovljeno da li postoji direktna povezanost spornih implanata i ove bolesti.

Francuska vlada preporučila je, ipak, desetinama hiljada žena koje su ugradile implante kompanije PIP da ih iz predostrožnosti uklone zbog opasnosti od obolevanja od raka.

Sličnu preporuku iznele su i nemačke i češke vlasti. PIP, koji je bio treći u svetu po proizvodnji implanata, zatvoren je 2010. godine, posle dve decenije rada, a proizvodi te kompanije povučeni su s tržišta zbog sumnjivog kvaliteta.

Procenjuje se da je širom sveta prodato između 400.000 i 500.000 implanata PIP-a, od čega najviše u zapadnoj Evropi i Južnoj Americi.
XS
SM
MD
LG