Dostupni linkovi

Prvi trgovinski deficit Japana od 1980.Razorni cunami od 11. marta i izmeštanje proizvodnje u druge zemlje doneli su Japanu trgovinski deficit - prvi put od 1980. godine, saopštilo je u sredu japansko ministarstvo finansija.

Prema njenim navodima, deficit iznosi 2,4 biliona jena (32 milijarde dolara) a uzrok je rast uvoza energenata zbog rušenja energetskih postrojenja u katastrofi, kao i pad izvoza za 2,7 odsto - oni je prošle godine iznosio 65,55 biliona jena (843 milijardi dolara).

Proizvođači su izmestili deo proizvodnje van Japana kako bi izbegli štetu usled jačanja jena, trenda koji se ubrzao poslednjih godina.

Neki ekonomisti procenjuju da će se trgovinska ravnoteža tokom sledeće dve godine ponovo uspostaviti, ali da su prošla vremena ogromnih suficita koje je Japan ostvarivao na tom polju.

"Ovo odražava fundametnalne promene u ekonomiji Japana, naročito među proizvođačima. Japan gubi konkurentnost na planu domaće proizvodnje", rekao je ekonomista Japanskog istraživačkog instituta Hideki Macamura.

Prema njegovim rečima, proizvođačima je postalo teško da izvoze, pa su izmestili proizvodnju u inostranstvo.
XS
SM
MD
LG