Dostupni linkovi

Odbor EP usvojio izvještaj o Kosovu


Spoljopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je izvještaj Ulrike Lunaček, izvjestioca EP za Kosovo, u kojem ona insistira na dijalogu Beograda i Prištine.

Lunačekova je kao ključne zahtjeve u izvještaju navela "uspješan dijalog Beograda i Prištine, brzu implementaciju dijaloga o viznoj liberalizaciji za građane Kosova koji je počeo prošle nedelje", kao i to da ne može biti podjele Kosova.

Beograd, kako je navela, mora hitno da prekine podršku i finansiranje paralelnih struktura na sjeveru Kosova, a svoj uticaj na srpsku manjinu sjeverno od Ibra treba da iskoristi za ukidanje blokada kako bi se uspostavila prava sloboda kretanja ljudi i promet robe.

U saopštenju Lunačekove dostavljenom medijima navodi se da je dobro što je velika većina poslanika podžala njen izveštaj, jer je time upućen signal ohrabrenja Prištini.

Ona je kao pozitivno ocijenila to što je sa jasnom većinom glasova prihvaćen njen zahtjev prema preostalih pet članica EU da priznaju Kosovo.

U izveštaju Lunačekova traži od prištinskih vlasti napredak po pitanju medijskih sloboda, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i zaštite svjedoka.

U saopštenju se navodi da se očekuje da ovaj izveštaj usvoji EP na sednici u martu.
XS
SM
MD
LG