Dostupni linkovi

Čačić sjutra ponovno pred mađarskim sudom


Na Županijskome sudu u mađarskome gradu Kapošvaru sjutra bi se trebalo nastaviti suđenje prvom potpredsjedniku hrvatske vlade Radimiru Čačiću, optuženom za izazivanje prometne nesreće u kojoj su u januaru 2010. poginule dvije osobe.

Na drugo ročište Čačić će doći u pratnji mađarskog odvjetnika Petera Zamecsnika, a njegov hrvatski branitelj Čedo Prodanović nedolazak je opravdao zdravstvenim razlozima.

U prvome prometnom vještačenju stoji da je Čačić vozio od 140 do 150 kilometara na sat kada je svojim automobilom na autocesti udario u škodu fabiju kojom je upravljala Katalin Liptak. U automobilu je bila s 81-godišnjom majkom Imrene Antal i 60-godišnjim suprugom Gyorgyjem Liptakom, koji su umrli od teških ozljeda. Osim prevelike brzine, u vještačenju stoji da je za nesreću kriva i zakašnjela reakcija vozača.

Na prvom pojavljivanju pred sudom Čačić je rekao da ljudski osjeća odgovornost i žaljenje, ali optužnica nije točna jer nije vozio prebrzo, a i vidljivost je bila loša.

Za nedjelo koje mu se stavlja na teret Čačić bi mogao dobiti i do pet godina zatvora, no mnogi su pravni stručnjaci isticali da bi zbog olakotnih okolnosti, poput slabe vidljivosti, saradnje s policijom i činjenice da nije bio pod uticajem alkohola, presuda mogla biti uslovna.

Prije nego što je preuzeo dužnost prvog potpredsjednika vlade Čačić je izjavljivao da će se povući iz političkog života ako ga osude na bezuslovnu kaznu.
XS
SM
MD
LG