Dostupni linkovi

Anonymousi prijete napadom na Facebook 28.januara


Hakerska grupa Anonymous planira da napadne društvenu mrežu Facebook 28. januara, navodi se u jednoj poruci na mreži "Youtube".

"Rat na mreži počeo je između 'Anonymousa', ljudi i vlade SAD. Iako bi usvajanje zakona o zaštiti intelektulane svojine i sprečavanju piraterije na internetu mogli biti odgođeno u Kongresu, to ne garantuje da će naša prava na internetu biti zaštićena", navodi se u videoporuci, koju je navodno objavio jedan od hakera.

Nakon što je američka vlada ugasila stranicu u petak, hakeri su, između ostalih, napali stranicu Ministarstva pravde SAD.

U ponedjeljak su "Anonymousi" putem videoporuke objavljene na "Youtubu" pozvali američki narod da učestvuje u hakerisanju tako što će preuzeti takozvani alat LOIC, koji je uspješno iskorišten za napad na stranicu Ministarstva pravde.

Alat LOIC ruši stranice slanjem hiljada informacija na njihove servere.

U videoporuci su date instrukcije za skidanje i pokretanje programa, kao i vrijeme i datum planiranog napada na "Facebook", a to je ponoć 28. januara.

U videu se ova privatna kompanija izjednačava sa američkom vladom, a veza između njih nije objašnjena.

I prije su "haktivisti" širom svijeta obećavali oboriti "Facebook". Posljednja prijetnja je upućena 5. novembra 2011. godine zbog zabrinutosti za privatnost korisnika, ali napada nije bilo.
XS
SM
MD
LG