Dostupni linkovi

Lukšić:Konsenzusom do tima za EU


Premijer Crne Gore Igor Lukšić izjavio je da u pregovarački tim sa EU treba da budu uključeni svi segmenti crnogorskog društva i da je to najbolji način da se pregovori sa Unijom okončaju uspešno.

Lukšić je rekao da je unutarcrnogorski konsenzus o evropskim integracijama jedan od najvažnijih uspjeha te države, koji se mora očuvati i u narednim fazama evropskog puta Crne Gore.

"Taj konsenzus se mora sačuvati i zato sam sugerisao glavnom pregovaraču Aleksandru Pejoviću da prije formiranja pregovaračke strukture obavi što je moguće šire konsultacije", kazao je Lukšić Radiju Crne Gore.

Premijer je naveo da u pregovaračkom timu, pored profesionalaca iz državne uprave, mjesto treba da nađu i predstavnici civilnog društva, odnosno crnogorske akademske i stručne zajednice.

Savjet EU odlučio je ranije da Crna Gora počne pristupne pregovore sa Unijom u junu, ako do tada ispuni određene uslove koji se tiču vladavine prava.

Lukšić je ponovio da afera privatizacije Telekoma Crne Gore treba da bude rasvijetljena do kraja, odnosno da Tužilaštvo uradi svoj dio posla.

"Stvar se mora u potpunosti i do kraja razjasniti", naglasio je crnogorski premijer i podsjetio da je Tužilaštvo reagovalo i zatražilo od američkih pravosudnih organa dokumentaciju vezanu za taj slučaj.

Američke finansijske vlasti utvrdile su da je "Dojče telekom", preko svoje podružnice "Mađar telekom", pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG