Dostupni linkovi

U petak u Sarajevu oproštaj sa Bracom Kosovcem


Istaknuti sarajevski privrednik, politički funkcioner, sportista i antifašista Dragutin Braco Kosovac biće sahranjen u petak 27.januara , nakon komemoracije u Komemorativnom centru Bare.

On je preminuo je u nedjelju 88. godini u Sarajevu.Kosovac je rođen 10, januara 1924. godine u Sarajevu. Svestrani Sarajlija, ostavio je dubog trag u različitim društvenim sferama, istaknuti borac za pravdu, Kosovac je bio nosilac Partizanske spomenice 1941.-1945. i Ordena narodnog oslobođenja, za najveći doprinos u NOB-u.

Od 1969. godine do aprila 1974.obnašao je dužnost predsjednika vlade Bosne i Hercegovine, a takođe je bio i gradonačelnika Sarajeva.

Djelo Brace Kosovca posbeno pamte u kompaniji Energoinvest gdje je naslijedio utemeljivača kompanije Emerika Bluma.

Kosovac, koji je cijeli rat proveo u svom rodnom gradu bio prvi u BiH koji je okupio Srbe Sarajeva u Forumu Srba koji su osudili agresiju na Republiku BiH i zalagali se za prekid ratnih djejstava.

Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalog i Plakete za doprinos u zaštiti ljudskih prava i ostvarenju nacionalne ravnopravnosti naroda i nacionalnih manjina u BiH koju dodjeljuje Srpsko građansko vijeće- Pokret za ravnopravnost u BiH (SGV-PR).
XS
SM
MD
LG