Dostupni linkovi

AI pozdravio hapšenje Radovana Stankovića


"Amnesti internešnel" pozdravio je hapšenje Radovana Stankovića, koji je iz zatvora u Foči pobegao nakon što ga je Sud BiH osudio na 20 godina zbog zločina protiv čovečnosti, ističući da je reč o značajnom događaju za žrtve njegovih zločina.

U saopštenju "Amnesti internešnela" navodi se da su skoro pet godina dok je Stanković bio na slobodi, mnoge žrtve silovanja i drugih oblika seksualnog nasilja živele u strahu.

"Njegovo bekstvo ponovo je izazvalo traume kod tih ljudi, a mnoge je obeshrabrilo u njihovoj nameri da svedoče, zbog straha za ličnu bezbednost", ističu u "Amnesti internešnelu".

U saopštenju se podseća da još nema zatvora na nivou BiH za lica koja su osuđena za ozbiljna krivična dela, uključujući i lica osuđena za ratne zločine, te ukazuje na sporo provođenje Strategije za procesuiranje ratnih zločina BiH.

Radovan Stanković uhapšen je u subotu, 21. januara, u Foči. On je 25. maja 2007. godine pobegao iz fočanskog zatvora gde je bio upućen na odsluženje 20-godišnje kazne, nakon što ga je Sud BiH proglasio krivim za zločine protiv čovečnosti počinjene 1992. godine na području Foče.
XS
SM
MD
LG