Dostupni linkovi

Putin protiv ruskog nacionalizma


Vladimir Putin usprotivio se rastućem ruskom nacionalizmu i ocenio da su nacionalistički pokreti doveli do raspada SSSR-a.

"Uveren sam da su pokušaji nametanja 'ruskog nacionalizma' u jednoj multietničkoj državi u suprotnosti s našom hiljadugodišnjom istorijom", navodi se u autorskom tekstu ruskog premijera na njegovom izbornom sajtu.

On je optužio ruske nacionaliste da pokušavaju da unište multietničku osnovu Rusije i uporedio današnje nacionalističke pokrete s nacionalizmima koji su 1991. godine doveli do raspada SSSR.

"Naši protivnici i provokatori raznih vrsta pokušavaju da Rusiji oduzmu tu multietničku osnovu navodeći potpuno pogrešne argumente kao što su pravo Rusa na samoopredeljenje i pozivajući se na 'rasnu čistotu'", upozorava Putin.

Istovremeno, Putin se založio za pooštravanje imigracione politike i najavio da će od naredne godine uvesti ispite iz poznavanja istorije i ruskog jezika za imigrante.

"Od naredne godine, trebalo bi uvesti ispit iz ruskog jezika, poznavanja ruske istorije i književnosti, kao i ustavnih odredbi za dobijanje i produžetak" dozvole boravka, naveo je aktuelni premijer i kandidat za predsednika.
XS
SM
MD
LG