Dostupni linkovi

Iz RS ide prijedlog zakona o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH


Predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ i Srpske demokratske stranke /SDS/ u narednih tri do pet dana uputiće parlamentu BiH prijedlog zakona kojim se ukidaju Sud i Tužilaštvo BiH, dogovoreno je na sastanku rukovodstava dvije stranke u Banjaluci.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je novinarima da će Ministarstvu inostranih poslova BiH biti upućen zahtjev da strane sudije i tužioci budu proglašeni kao nepoželjne osobe u BiH, istakavši da će biti upotrijebljena sva sredstva da se njima onemogući rad.

On je ponovio da je mogućnost raspisivanja referenduma na teritoriji Republike Srpske i dalje otvorena.

Lideri SNSD-a i SDS-a izrazili su i očekivanje da će Policija RS ponovo pokrenuti proces u predmetu "Dobrovoljačka".

Predstavnici dvije stranke dogovorili su i da će ministarska mjesta za predstavnike Srpske u Savjetu ministara BiH pripasti Nikoli Špiriću i Sredoju Noviću iz SNSD-a, i Mirku Šaroviću iz SDS-a, kao i zajednički nastup pred predsjedavajućim Savjetom ministara BiH Vjekoslavom Bevandom naredne sedmice u Banjaluci, te da neće osporavati kandidate iz Federacije BiH.

SDS i SNSD smatraju da je neophodno ubrzati proceduru formiranja Savjeta ministara, te da će na sjednicama oba doma Parlamentarne skupštine BiH biti riješena pitanja zakona o popisu stanovništva i zakona o sistemu državne pomoći onako kako je dogovoreno na sastanku lidera šest političkih stranaka.
XS
SM
MD
LG