Dostupni linkovi

Libija: Demonstranti upali u Nacionalni prelazni savet


Oko 200 demonstranata ušlo je u prostorije sedišta vladajućeg libijskog Nacionalnog prelaznog saveta u Bengaziju, zahtevajuči reforme.

Stanovnici Bengazija, gde je u februaru prošle godine i počela pobuna protiv bivšeg dugogodišnjeg lidera Muamera Gadafija, demonstriraju skoro dve sedmice, a traže transparentnost i pravdu od novih lidera.

Neki od njih podigli su šatore ispred štaba NPS protestujući zbog seta izbornih zakona čiji su nacrt doneli novi prelazni organi vlasti bez, kako navode, konsultovanja javnosti i za koje smatraju da ne odgovaraju demokratskim idealima.

Prošle nedelje, u Bengaziju je napadnut portparol i zamenik šefa NPS-a Abdel-Hafiz Goga. Demonstranti su danas bacali bombe kako bi srušili kapiju koja okružuje sedište NPS-a i kroz prozor su vikali na članove NPS-a.

"Izborne zakone nije odobrilo na hiljade Libijaca jer oni ne poštuju umrle za slobodu", rekao je jedan od vođa demonstranata, advokat Tamer al-Džahani.

"Ne želimo da jednog tiranina zamenimo drugim", dodao je on. Neki od demonstranata tražili su danas više prava za borce ranjene tokom građanskog rata u Libiji.
XS
SM
MD
LG