Dostupni linkovi

Slovenija: Janković najvjerovatnije u opoziciji


Nesuđeni slovenski premijer Zoran Janković izjavio je u subotu u Ljubljani na kongresu svoje stranke da se i dalje osjeća pobjednikom parlamentarnih izbora, makar će njegova stranka po svoj prilici ostati u opoziciji.

'Znao sam da ćemo pobijediti i pobijedili smo. Ljudi su željeli novu politiku koja će prekinuti stagnaciju, negativizam i apatiju. Za mnoge smo bili iznenađenje, a za neke i razočaranje. Odmah nakon proglašenja rezultata su zato najavljivali nove prijevremene izbore. Sada će očito oni formirati koaliciju, ali je pitanje što o tome misle birači', rekao je Janković na kongresu svoje stranke Pozitivna Slovenija.

Janković je opovrgnuo nagađanja da će u slučaju formiranja vlade desnog centra koju nastoji dogovoriti bivši premijer Janez Janša dati ostavku kao izabrani zastupnik u parlamentu, te se za dva mjeseca ponovno kandidirati na izvanrednim izborima za gradonačelnika Ljubljane.

Naprotiv u tom će slučaju, stranka koja ima 28 mjesta u 90-članom parlamentu djelovati kao konstruktivna oporba, a u međuvremenu širiti stranačku infrastrukturu po terenu, kako bi postala najjača stranka u državi.
XS
SM
MD
LG