Dostupni linkovi

Švedski sud osudio Srbina za zločine u Ćuški 1999.


Švedski sud osudio je danas na doživotnu robiju Srbina Milića Martinovića zbog uloge koju je imao u masakru 40 ljudi u selu Ćuška na Kosovu 1999. godine.

Tridesetčetvorogodišnji Martinović, koji je uhapšen u Švedskoj u aprilu 2010. godine, proglašen je krivim za zločine protiv čovječnosti, uključujući ubistvo, pokušaj ubistva i podmetanje požara vezanih za masakr, saopštio je sud u Stokholmu.

"Sve manje od doživotne robije ne dolazi u obzir", navodi se u saopštenju i dodaje da je Martinoviću naloženo da plati odštetu u iznosu od 150.000 do 200.000 kruna ili od oko 17.000 do 23.000 eura, koju će dobiti 10 od 14 podnosilaca tužbe.

Kada odsluži kaznu, Martinović će biti protjeran iz Švedske i biće mu zabranjeno da se vrati u tu zemlju, a osuđeni na doživotnu kaznu zatvora u Švedskoj uglavnom provedu oko 21 godinu iza reštaka, navela je francuska novinska agencija AFP.

Martinović je bio pripadnik specijalne srpske policijske jedinice koja je 14. maja 1999. godine ušla u Ćušku. Jedinica kojoj je pripadao zarobila je veliki broj civila, ubila 29 osoba od 40 ubijenih tog dana, pokušala da ubije još tri lica, zapalila veliki broj kuća i maltretirala civile.

Optuženi je proglašen krivim i zbog ozbiljnog kršenja Ženevske konvencije i opšteg prava.
XS
SM
MD
LG