Dostupni linkovi

Orban odustao od sporne reforme


Mađarski premijer Viktor Orban odustao je danas od predloženog spajanja centralne banke i tržišne regulatorne agencije, što je prvi znak popuštanja u sporu sa EU, koja prijeti da će blokirati sporazum o pružanju finansijske pomoći Mađarskoj.

Orbanova konzervativna stranka Fides kritikovana je u međunarodnoj zajednici jer je od dolaska na vlast 2010. godine usvojila seriju mjera koje ugrožavaju nezavisnost medija, sudstva i centralne banke.

Mađarska finansijska tržišta doživjela su veliki pad u posljednjih nekoliko sedmica kao rezultat ove krize, a pojedini analitičari smatraju da je Orban pokušao da se odupre pritiscima da bi impresionirao domaću javnost, ali da je sada spreman da popusti.

Orban je pred Evropskim parlamentom ranije ove sedmice obećao da će pristati na kompromis, a današnja odluka je prvi konkretan potez u tom pravcu.

Mađarski premijer izjavio je da sada očekuje sklapanje političkog sporazuma sa predsjednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, te da je spreman da izmijeni skoro sve sporne prijedloge zakona, kako bi ispunio zahtjeve EU.
XS
SM
MD
LG