Dostupni linkovi

Akcija "Okupiraj sudove" u SAD


Koalicija "Pokreni se radi promjene" u SAD planira da danas okupira sudove zbog ukidanja većine ograničenja za privatno finansiranje kampanja političara za izbore.Protesti će biti organizovani u više od 100 američkih gradova.

Koalicija, koju podržava i pokret "Okupiraj Wallstreet", najavila je peticiju za ulaganje ustavnog amandmana kojim bi se oborila spomenuta sudska odluka sa snagom presedana.

Vrhovni sud je 2010. godine, u slučaju "Ujedinjeni građani protiv Federalne izborne komisije, doneo presudu na osnovu koje se privatnim organizacijama dozvoljava da troše ogromne količine novca na političke kampanje - s veoma malo ograničenja.

"Sudovi su stvorili tu ideju da je korporacija - ličnost sa ustavnim pravima. Time se opravdava korporativno preuzimanje naše vlade", rekao je organizator akcije "Okupiraj sudove" Dejvid Kob.

Nije jasno kakav će status imati zakazani protest u Njujorku, ispred Federalnog suda na Menhetnu, s obzirom na jučerašnju sudsku odluku da demonstranti nemaju pravo po Prvom amandmanu Ustava SAD da protestuju ispred tog suda.

Demonstranti su uložili žalbu na odluku da im se uskrati dozvola za održavanje protesta.Ona nije izdata pod obrazloženjem da bi demonstriranje ispred suda imalo posebne bezbednosne implikacije.Demonstranti nisu saopštili da li će protest eventualno biti izmešten na drugu lokaciju.
XS
SM
MD
LG