Dostupni linkovi

MMF:Dablin će se suočiti sa velikim izazovima


Plan spasavanja Irske je u toku, ali će u ovoj godini biti suočena sa "velikim izazovima", saopštio je Međunarodni monetarni fond.Izazovi se ogledaju prije svega u prigušenom ekonomskom rastu i slaboj potražnji iz zemlja koje su joj ključni trgovinski partneri.

Zvaničnici iz Evropske komisije, MMF i Evropske centralne banke (ECB), poznatiji kao "trojka", boravili su u Irskoj tokom proteklih 10 dana kako bi procijenili napredak vlade u ispunjavanju ciljeva paketa pomoći.

"Procjena tima je da je program u toku, ali da su izazovi i dalje prisutni i da će nastavak sprovođenja postojane politike biti od ključnog značaja," iznijeto je u kvartalnom izveštaju "trojke" o paketu pomoći koji je Irska dobila u novembru 2010. u vrijednosti od 85 milijardi eura (109,5 milijardi dolara).

Međutim, "trojka" je takođe upozorila da "uprkos tome što gleda unaprijed, Irska nastavlja da se nosi sa velikim izazovima."

"Domaća tražnja je i dalje prigušena, nezaposlenost visoka, a trgovinski rast partnera usporava. Kao rezultat, prognozirani privredni rast za 2012. je revidiran naniže na 0,5 odsto, sa očekivanih jedan odsto u 2011," navedeno je u izveštaju.
XS
SM
MD
LG