Dostupni linkovi

Slučaj "Konkordija": Obustavljena potraga za nestalima


Ronilačke ekipe jutros su ponovo suspendovale potragu za žrtvama na brodu "Kosta Konkordija" dok je kompanija Karnival Korp u čijem vlasništvu je i "Kosta Kruzers" najavila da će izvršiti reviziju bezbednosnih procedura na svim svojim brodivima za krstarenje.

Portparol spasioca Luka Kari izjavio je da je potraga za nestalima na brodu obustavljena pošto se nasukana olupina broda ponovo pomerila, prenela je agencija Rojters.

Predsedavajući skupštine akcionara kompanije Karnival Korp Miki Arison rekao je da su članovi upravnog odbora doneli odluku o izmeni bezbednosnih regulativa nakon prošlonedeljnog potonuća broda "Kosta Konkordija" koji je u vlasništvu ove kompanije.

Istovremeno, sedam dana nakon što se nasukao taj brod, nestala je i poslednja nada da bi u olupini spasioci mogli da pronadju neku preživelu osobu, a hladno more oko mesta nesreće postalo je nemirno, preneo je Rojters.

Pažnja je sada usmerena na to kako da se iz džinovskog broda ispumpa 500.000 litara goriva, uz loše vreme koje preti da pozicija broda bude još nestabilnija na grebenu na koji se prislonio i do pola potonuo u more.

Ministar za zaštitu životne sredine Korado Klini upozorio je na mogućnost da brod potone 50 do 90 metara ispod morskog grebena na kojem se sada nalazi, što bi predstavljalo ogromnu opasnost po okolinu.

Kapetan stradalog broda Frančesko Sketino, koji je optužen za višestruko ubistvo iz nehata pošto je napustio brod dok su putnici još bili na njemu, nalazi se u kućnom pritvoru.
XS
SM
MD
LG