Dostupni linkovi

U Beogradu sastanak o referendumu na Kosovu


Za danas je u Beogradu zakazan sastanak predsednika četiri opštine sa severa Kosova s ministrom za Kosovo Goranom Bogdanovićem, na kojem će jedna od glavnih tema biti predstojeći referendum, saznaju Novosti.

Sastanak je, piše list, pokušaj da se još jednom politički predstavnici Srba sa severa Kosova ubede da odustanu od referenduma na kojem građani treba da se izjasne da li prihvataju prištinske institucije, najavljenog za 14. i 15. februar.

Predsednici opština, čije su skupštine donele odluku o referendumu, poručivali su da će od njega odustati samo ukoliko Ustavni sud donese odluku da je ovakvo izjašnjavanje građana - neustavno. Međutim, takav zahtev Ustavnom sudu do sada nije stigao.

Bogdanović je, kako prenose Novosti, rekao da vlasti u Beogradu neće ”isterivati pravdu” pred sudom i podnositi zahtev za ocenu ustavnosti referenduma.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je za Novosti da ih obavezuje odluka skupština o izjašnjavanju, ali da su spremni da zakažu zajedničku sednicu ukoliko neko od zvaničnika iz Beograda bude želeo da se obrati odbornicima kako bi čuli argumente vlasti.

Ukoliko skupštine opština odluče da stave odluku o referendumu van snage, mi ćemo to ispoštovati, napomenuo je Pantić.
XS
SM
MD
LG