Dostupni linkovi

Slovenija: Tirk predložio Marka Voljča za mandatara


Predsjednik Slovenije Danilo Tirk predložio je danas strankama da razmotre mogućnost davanja podrške finansijskom stručnjaku Marku Voljču (62) kao mandataru za sastav nove vlade.

Tirk je na konferenciji za novinare rekao da je Voljč spreman da prihvati kandidaturu, ali samo ako sve stranke postignu konsenzus o tome, prenijela je Agencija STA.

Slovenački parlament nije prihvatio prethodno predloženog mandatara Zorana Jankovića čija je stranka "Pozitivna Slovenija" osvojila najviše glasova na nedavno održanim parlamentarnim izborima u Sloveniji.

Tirk, koji je ranije nagovještavao mogućnost ponovnog predlaganja Jankovića, rekao je da Sloveniji treba premijer koji uživa kredibilitet i ima sve preporuke. On smatra da je Voljč takva osoba.

Predsjednik Slovenije saopštio je da je već zakazao novu rundu razgovora sa strankama koje treba da razmotre ovu ideju i da iznesu svoje stavove.

Voljč je radio za Svjetsku banku u Vašingtonu i Meksiku, bio je direktor NLB banke između 1992. i 2004. godine, a sada je u Upravnom odboru belgijske bankarske grupacije KBC.

Ako novi premijer ne bude izabran do kraja mjeseca, Slovenci bi ponovo mogli na birališta, navela je STA.
XS
SM
MD
LG