Dostupni linkovi

Iranski poslanik tvrdi da je Obama pisao Hamneiju


Američki predsjednik Barak Obama uputio je tajno pismo iranskom vrhovnom lideru ajatolahu Ali Hameneiju u kojem je pozvao na direktne razgovore između SAD i Irana, ali je isto tako i upozorio Teheran da ne zatvara Ormuski moreuz, izjavio je danas poslanik u iranskom parlamentu Ali Motahari.

Iran je ranije zaprijetio da će zbog novih američkih sankcija zatvoriti veoma važan pomorski put za naftne tankere. SAD i Iran su u sporu u vezi sa namjenom nuklearnog programa.

Motahari je otkrio sadržaj pisma nekoliko dana nakon što je Obamina administracija saopštila da je upozorila Iran putem javnih i privatnih kanala da je protiv svakog postupka koji je prijetnja za protok nafte iz Persijskog zaliva.

"Obama u pismu poziva na direktne razgovore sa Iranom. Navedeno je i da zatvaranje Ormuskog moreuza za Vašington znači crvenu liniju. U prvom dijelu pisma su prijetnje, dok se u drugom nudi dijalog", rekao je Motahari, prenosi iranska novinska agencija Fars.

Portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Ramin Mehmanparast potvrdio je da je Teheran primio pismo i da je u toku razmatranje mogućeg odgovora.

Bijela kuća nije željela da potvrdi da je pismo poslato.
XS
SM
MD
LG