Dostupni linkovi

Kandić: Nikako da se nađe granica između pravnog i političkog


Kandić: Nikako da se nađe granica između pravnog i političkog


Branka Trivić

Odluku Tužilaštva BiH da nastavi istragu u slučaju Dobrovoljačka, ali da obustavi istragu protiv osumnjičenih Ejupa Ganića, Jovana Divjaka, Hasana Efendića, Zaima Backovića i drugih lica, pošto je utvrđeno da u njihovim radnjama nema obeležja krivičnog dela, komentariše Nataša Kandić, čelnica Fonda za humanitarno pravo.

"Odluka o obustavljanju istrage u predmetu Dobrovoljačka protiv Ganića, Divjaka i još nekih je odluka tužilaštva u kojem je postupao međunarodni tužilac, tako da se to mora imati u vidu. Iskreno, protiv Divjaka ne znam kada je bilo tih elemenata koje su mogli biti veoma ozbiljne indicije na osnovu kojih bi dolazila u obzir bilo kakva optužba protiv njega. Lično mislim da se javnosti veoma detaljno objasniti obrazloženje međunarodnog tužioca u donošenju odluke o obustavljanju istrage. Mnogi za Dobrovoljačku ulicu vezuju i streljanje vojnika u parku, što se takođe dogodilo u maju, ali nema veze sa Dobrovoljačkom", kazala je Kandić i dodala da se svi dokazi moraju pažljivo da se prezentuju kako bi se razumela odluka.

"Ovaj slučaj je veoma osetljiv i može da dovede, upravo u ovom trenutku kad ima ozbiljnih indicija da može doći do sklapanja sporazuma između nadležnih tužilaštava Srbije i BiH u pogledu međunarodne pravne pomoći, mislim da to sve sada može da ima ponovo i jednu jaču političku dimenziju", rekla je Kandić za RSE.

Ona je ocenila da je politički pristup najmanje potreban i kada su u pitanju žrtve i kada su u pitanju ratni zločini.

Na upit da li to znači da očekuje pogoršanje odnosa dve zemlje, Kandić je odgovorila:

"Ja bih jako volela da to sve dobije jedan pravni nivo, ali imajući u vidu i da je danas objavljena vest da Tužilaštvo Republike Srbije ide sa predmetom ubistva starih bolesnih, nepokretnih, ljudi sa posebnim potrebama u Dvoru na Uni u avgustu 1995. godine, znači ponovo se pokreće jedan postupak protiv državljana druge države, bojim se da nikako da se nađe taj nivo i granica koja će da pomiri interese, da svaka država sudi svojim državljanima i da počne da vlada jedna konstruktivna saradnja među tužilaštvima da jedni drugima pomažu dokazima i da se potpuno izbegne taj politički nivo".
XS
SM
MD
LG