Dostupni linkovi

Evropski sud odobrio žalbu jordanskog sveštenika osumnjičenog za terorizam


Evropski sud za ljudska prava odobrio je žalbu jordanskog sveštenika Abu Katade, koji je nekada opisivan kao "Desna ruka Osame bin Ladena u Evropi", na odluku Velike Britanije da bude deportovan u Jordan, gdje bi mu bilo suđeno prema optužbama za terorizam.

Sedam sudija Evropskog suda za ljudska prava donijelo je odluku da sveštenik neće imati pošteno suđenje u Jordanu, jer su dokazi protiv njega možda dobijeni torturom.

Katada, čije je pravo ime Omar Otman, već šest godina se bori protiv deportacije i njegov slučaj je postao ključni test za način na koji Velika Britanija tretira strane osumnjičene za povezanost sa oružanim grupama poput Al kaide.

Sud u Jordanu Katadu je u odsustvu proglasio krivim za učešće u planiranju dva bombaška napada, dok ga je jedan od sudija britanskog pravosuđa opisao kao "istinski opasnog" pristalica radikalnih islamističkih grupa.

Britanska vlada ima rok od tri mjeseca da uputi zahtjev da drugih pet sudija Evropskog suda izvrše reviziju slučaja. Britanski ministar unutrašnjih poslova Tereza Mej sugerisala je da će London, najvjerovatnije, osporiti odluku suda.

XS
SM
MD
LG