Dostupni linkovi

Turski predsjednik i premijer na sahrani Raufa Denktaša


Turski politički i vojni zvaničnici i stanovnici sjevernog dijela podijeljenog Kipra okupili su se danas na sahrani bivšeg lidera kiparskih Turaka Raufa Denktaša u
Nikoziji.

Denktaš se sahranjuje u Parku Republike u kojem su on i njegove pristalice 1950-ih godina osnovali separatistički Turski pokret otpora, kao protivtežu gerilskoj kampanji kiparskih Grka protiv tadašnje britanske kolonijalne vladavine ostrvom čiji je cilj bilo ujedinjenje sa Grčkom.

Denktaš, koji je umro 13. januara u 88. godini, bio je jednako voljen među kiparskim Turcima i omražen među kiparskim Grcima, zbog šestodesecenijske beskompromisne vizije o osnivanju separtističe turske države na Kipru.

Denktaš je vjerovao da je kiparskim Turcima potrebna sopstvena država kako bi održali mir i spriječili, kako se navodilo, masakre kiparskih Turaka.

Kipar je podijeljen 1974, kada je Turska izvršila invaziju na tu zemlju poslije državnog udara pristalica ujedinjenja sa Grčkom.Kipar se pridružio EU 2004, ali samo međunarodno priznati Kiparski Grci uživaju benefite EU članstva.
XS
SM
MD
LG