Dostupni linkovi

Suđenje Mubaraku: Počelo iznošenje odbrane


Advokati svrgnutog egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka počeli su u utorak izlaganje argumentacije odbrane, nakon što je ponovo otvoreno suđenje u Kairu.

Mubarak je optužen za ubistva demonstranata tokom nemira koji su doveli do njegove ostavke prošle godine.Očekuje se da izlaganje odbrane potraje tri dana, javili su egipatski državni mediji.

Tužioci tvrde da bi Mubaraku trebala biti dosuđena smrtna kazna, kao i ostalim optuženim skupa s njim - bivšem ministru unutarnjih poslova Habibu al-Adliju i šestorici policajaca.

Mubarakova dvojica sinova, Gamal i Ala, suočeni su s optužbama za korupciju na istom suđenju.

Bivši predsjednik ranije je dolazio u sudnicu u invalidskim kolicima ili je prebacivan na nosilima. Advokati 83-godišnjeg bivšeg čelnika tvrde kako on nije u stanju da ustane zbog rizika od moždanog udara.

Suđenje Mubaraku koje je počelo u augustu prošle godine a izlaganje optužbe kulminiralo je početkom januara kada je glavni tužilac Mustafa Sulejman izjavio kako je nemoguće da Mubarak nije naredio policiji da otvori vatru po demonstrantima, kada je poginulo više od 800 osoba.

Dopisnik BBC-a iz Kaira navodi, međutim, kako su se tužioci požalili na nedostatak saradnje ministarstva unutarnjih poslova u stvaranju dokaza, a suđenje je dodatno ugrozio ključni svjedok optužbe, mijenjajući svoje svjedočenje.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG