Dostupni linkovi

Filip Riker u Beogradu 26. januara


Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Filip Riker će tokom dvonedjeljne turneje po regionu koja traje do 26. januara posjetiti i Beograd.

Američki zvaničnik koji je posjetu regionu počeo u Turskoj 12. januara, juče je boravio na Kosovu, odakle odlazi u Makedoniju, a potom u Srbiju. Posetu regionu Riker završava u Austriji 26. januara.

Kako navode u američkoj ambasadi, glavne teme Rikerovih razgovora u regionu jesu važna regionalna i bilateralna pitanja, a osim sa najvišim državnim zvaničnicima, on će se sastati i sa političkim liderima i predstavnicima nevladinog sektora.

Posle razgovora u Prištini Riker je sinoć u intervjuu za Radio televiziju Kosova rekao da u ime SAD poručuje građanima Kosova da "rade na izgradnji države Kosova i njenom integrisanju u evroatlantske strukture".

Govoreći o sjeveru Kosova Riker je istakao da u regionu "ne može biti promene granica, podjele, niti razmjene teritorija". Prema njegovim rečima "Srbi na jugu Kosova su integrisani" i "građani slobodnog i demokratskog Kosova" a i Srbi sa sjevera Kosova uskoro će se "integrisati u kosovsko društvo".

Američki zvaničnik osudio je proteste pokreta Samoopredeljenje prošle subote na prelazima prema centralnoj Srbiji, kao neopravdani način izražavanja mišljenja, sa ciljem ometanja slobode kretanja i slobodne trgovine.
XS
SM
MD
LG