Dostupni linkovi

Ambasada Srbije: Nije bilo demarša zbog NikolaidisaSrbija nije uputila demarš Crnoj Gori povodom teksta savetnika predsednika Skupštine Crne Gore, književnika Andreja Nikolaidisa, povodom 20 godina od formiranja Republike Srpske, rečeno je agenciji Beta u Ambasadi Srbije u Podgorici.

Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen je danas kazao novinarima da iz "Srbije nije stigao nikakv demarš" povodom Nikolaidisovog teksta.

Savetnik predsednika Skupštine je u tekstu 11. januara na portalu "Analitika" (www.portalanalitika.me) pod naslovom "Šta je ostalo od velike Srbije" napisao da bi "bio civilizacijski iskorak da su upotrebljeni dinamiti i puške uneti u dvoranu gde je nedavno proslavljena dvadesetogodišnjica Republike Srpske".

Pojedini podgorički mediji objavili su ranije danas da će Beograd uputiti demarš Podgorici, a Nikolaidisov tekst osudili su Pokret za promjene (PZP) i deo prosrpskih partija koji traže odgovornost savetnika predsednika crnogorske skupštine.

PZP je ranije saopštio da Nikolaidis "poziva na terorizam" i najavio da će tražiti njegovu smenu.

Nikolaidis je u tekstu naveo da "Republika Srpska nikada nije bila niti će to biti autonomni projekat bosanskih Srba", već "deo projekata srpske nacionalističke elite koja je živa, zdrava, nerazmontirana, na vlasti i više nego operativna - u punom pogonu".

On je ocenio da se paralelno sa "ideološkim inžinjeringom legitimizacije RS-a odvija brutalna delegitimizacija crnogorske nezavisnosti".

Nikolaidis je napisao da bi bio "civilizacijski iskorak da je Bole (Božidar Stanišljević) upotrebio dinamit i puške koje je sakrio u dvorani u kojoj su glavari, duhovnici i umetnici proslavljali dvadesetogodišnjicu postojanja RS" i da bi to bila "još i poetska pravda".

"Da je Bole recimo rekao: jesam Srbin, ali sam i radnik, stoga ću u vazduh dići one koji su me opljačkali - ne bi li to bio civilizacijski iskorak? Bila bi to još i poetska pravda", napisao je Nikolaidis.

Povodom rekacija na Nikolaidisov tekst, predsednik Crnogorskog udruženja književnika Milorad Popović je ocenio da je taj tekst "ironija bizarnosti da se obeležava godišnjica tvorevine stvorene na etničkom čišćenju".
XS
SM
MD
LG