Dostupni linkovi

Tadić: Nema kandidature bez podrške NemačkePredsednik Boris Tadić se nada da će Srbija do kraja 2012. dobiti datum početka pregovora o članstvu u EU, dodajući da Srbija ne može da dobije status kandidata bez podrške Nemačke koja je "motor" proširenja EU.

"Sa Nemačkom moramo voditi produbljeni dijalog, moramo joj objasniti poziciju Srbije jer, bez podrške Nemačke, Srbija ne može dobiti status kandidata", rekao je Tadić na godišnjoj konferenciji ambasadora Srbije.

Prema njegovim rečima, najveći kamen spoticanja za sticanje statusa kandidata bio je zahtev da Srbija odustane od Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, ali da ona to nije učinila jer je to, kako je rekao, obavezujući akt UN koji definiše integritete Srbije na Kosovu, i na osnovu kojeg je moguće naći održivo rešenje.

"U traganju za rešenjem regionalnog predstavljanja Kosova, moramo voditi računa i o interesu zemalja koje su podržavale Srbiju", rekao je Tadić i ukazao da bi, bez te podrške, Srbija skliznula ka tome da ne dobije ništa, dok bi Priština dobila sve.
XS
SM
MD
LG