Dostupni linkovi

"Umjetnik" osvojio tri Zlatna globusaCrno-bijeli nijemi film "Umjetnik" osvojio je tri Zlatna globusa na ceremoniji u Los Anđelesu, čiji je domaćin bio britanski komičar Riki Gervejs. "Umjetnik" je trijumfovao u kategorijama za najbolju komediju i muziku, a nagradu je dobio i nosilac glavne uloge Žan Dužardan. Film "Potomci" proglašen je za najbolju dramu, a njegova zvijezda Džordž Kluni dobio je Zlatni globus za najbolju mušku ulogu.

Među ostalim dobitnicima su Meril Strip za ulogu u filmu "Čelična lejdi" i Mišel Vilijams za nastup u ostvarenju "Moja sedmica sa Merilin". Strip, koja je igrala bivšu britansku premijerku Margaret Tačer, zahvalila se "svima u Engleskoj koji su joj dozvolili da dođe tamo i pogazi njihovu istoriju".

Martin Skorseze proglašen je za najboljeg režisera za film "Hugo", dok je Stiven Spilberg nagrađen za kvalitet animacija u filmu "Avanture Tintina". Veteran Kristofer Plamer dobio je nagradu za sporednu ulogu u filmu "Početnici", dok je Oktavija Spenser dobila Zlatni globus u kategoriji glumica za ulogu sluškišnje u filmu "Pomoć".

Pop zvijezda Madona nagrađena je za komponovanje pjesme "Remek-djelo" za istorijsku dramu "V. E." Za najbolji film van engleskog govornog područja proglašeno je iransko ostvarenje "Odvajanje", dok je film Vudija Alena "Ponoć u Parizu" dobio nagradu za najbolji scenario.
XS
SM
MD
LG