Dostupni linkovi

Vojska ojačala kapiju novosadske kasarne nakon izbacivanja aktivista


Vojska je ojačala kapiju novosadske kasarne iz koje je izbačena grupa omladinskih aktivista koji su je samovoljno zaposeli decembra.

Ispred kasarne "Arčibald Rajs" više nema protesta kakvih je bilo od petka, kada su vojna i civilna policija izbacile aktiviste.

Postavljen je natpis da je zabranjen ulaz u taj vojni objekat, a kapija je ojačana limom, te se više ne može videti deo kasarne u kojem je bio alternativni kulturni "Društveni centar".

Povodom izbacivanja aktivista iz kasarne nije se oglasio niko od predstavnika novosadskih vlasti.

Inicijativu za formiranje Društvenog centra od tada su podržale mnoge nevladine organizacija i novosadski "Omladinski centar CK 13", a dan pre izbacivanja i Agencija Grada Beograda za evropske integracije i za saradnju sa udruženjima.

Kasarna "Arčibald Rajs", bivša "Maršal Tito", u širem centru Novog Sada, pet godina je prazna, a Vojska Srbije je ranije saopštila da namerava da je proda.

Aktivisti Društvenog centra su međutim tražili od vlasti Novog Sada da ne dozvole prodaju, već da Grad otkupi kasarnu i preda je omladinskim nevladinim organizacijama, pošto u Novom Sadu nema dovoljno prostora za njih.

Društveni centar je od 22. decembra, do petka, 13. januara, u manjem delu kasarne svakodnevno priređivao priredbe, nastupe žonglera, koncerte, humanitarne akcije. Aktivisti su uz to očistili krug kasarne od smeća i pokosili visoko šiblje i korov.
XS
SM
MD
LG