Dostupni linkovi

Otvorena birališta u Kazahstanu


U Kazahstanu su otvorena birališta za prijevremene izbore organizirane nakon godine dana obilježene atentatima i nemirima u toj energentima bogatoj srednjoazijskoj državi.

Birališta su otvorena u 7 sati po mjesnom vremenu, a zatvorit će se u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu u četiri regije na zapadu zemlje koje nisu u istoj vremenskoj zoni i kasne jedan sat za ostatkom zemlje.

Za izbore organizirane šest mjeseci prije predviđenog roka, kandidiralo se sedam stranaka, ali je oporba već upozorila da nije imala dovoljno vremena za pripremu.
Usto, oporba i analitičari, tvrde da su se vlasti potrudile ukloniti velik broj suparnika.

Prije raspuštanja parlamenta oporbena Komunistička stranka suspendirana je sudskom odlukom, a to je iskoristila druga stranka komunista bliska vlasti.
Također je u jeku kampanje zabranjeno stranci Rukhaniatu da sudjeluje u izbornoj utrci jer je osudila krvavo gušenje štrajka u naftnome okrugu Žanaozenu (zapad zemlje) sredinom prosinca

Ipak, u sastavu novog Majilisa, donjeg doma parlamenta, bit će zastupnici najmanje dviju stranaka, što je omogućeno reformom nakon izbora 2007. koja predviđa da stranka koja osvoji drugo mjesto na izborima uđe u parlament makar ne prijeđe prag od 7 posto glasova.

U sadašnjem sazivu parlamenta bili su predstavnici samo stranke Nur Otan predsjednika Nursultana Nazarbajeva.

Izbori se odvijaju u trenutku kada je režim suočen s teškoćama. Na dan proslave 20. obljetnice neovisnosti Kazahstana, 16. prosinca, štrajk u Žanaozenu pretvorio se u pobunu koju je policija ugušila u krvi. Izbila je pobuna bez presedana koja je zahvatila naftni sektor koji je glavni pokretač kazahstanskoga gospodarstva.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju dosad nije priznala kao slobodne nijedne izbore u Kazahstanu otkako je ta država 1991. stekla neovisnost.
XS
SM
MD
LG