Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica za zločine u Tarčinu i Pazariću


Sud BiH potvrdio je optužnicu u predmetu "Mustafa Đelilović i drugi", koja osam osoba tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti u objektima "Silos" u Tarčinu, Osnovnoj školi "9. maj" u Pazariću i u magacinu kasarne "Krupa" u Zoviku.

U saopštenju Suda BiH navodi se da optužnica, tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera za ratni zločin protiv civilnog stanovništa i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi , od maja 1992. do januara 1996. godine svjesno i voljno učestvovali u sistemskom udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru kojeg su planiranjem, naređivanjem, počinjenjem, podstrekavanjem, podržavanjem i pomaganjem počinili ratni zločin.

Navedena lica su 22. novembra uhapsili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH, a Tužilaštvo BiH je 30. decembra podiglo optužnicu.
XS
SM
MD
LG