Dostupni linkovi

Lukšić: Sarađivaću u vezi Telekoma


Crnogorski premijer Igor Lukšić izjavio podgoričkom dnevniku Dan da je spreman da sarađuje ukoliko dođe do parlamentarne istrage o aferi oko prodaje cnogorskog Telekoma.

Predstavnici vlasti u Crnoj Gori nisu protiv pokretanja parlamentarne istrage u slučaju Crnogorskog telekoma, ali smatraju da Skupština o navodnoj korupciji tokom privatizacije jedne od najznačajnijih državnih kompanija ne treba da presuđuje prije pravosuđa.

Lukšić je ocijenio da o pitanjima korupcije "prije svega treba da postupaju nadležne pravosudne institucije".

Dio opozicije najavio je juče da će zatražiti parlamentarnu istragu o navodnom korumpiranju crnogorskih zvaničnika tokom privatizacije Crnogorskog telekoma 2005, a tu ideju podržali su i predstavnici vladajućih stranaka Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije (SDP). Predstavnici vladajućih partija su, medjutim, naveli da parlament u ovom slučaju "ne bi trebalo da presuđuje pre tužilaštva".

Američke finansijske vlasti utvrdile su da je Mađar telekom 2005. potkupio više crnogorskih zvaničnika sa 7,35 miliona eura za prodaju jednog od najznačajnijih državnih preduzeća toj kompaniji.

Krajem prošle godine Dojče telekom i njegova podružnica Mađar Telekom pristali da plate kaznu od oko 95 miliona dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dvije kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji.

Crnogorsko državno tužilaštvo inteziviralo je poslednjih dana istragu u tom slučaju.
XS
SM
MD
LG