Dostupni linkovi

Ostaci ruske sonde pašće u Atlanski okean


Ostaci ruske svemirske sonde "Fobos-Grunt", koja nije uspjela da se usmjeri ka Marsu trebalo bi da, 15. ili 16. januara, padnu u Atlantski okean, a ne u Indijski kako je ranije objavljeno, saopšteno je danas iz ruske svemirske agencije Roskosmos.

Ruska agencija Roskosmom juče je objavila da će, prema poslednjim proračunima ostaci neispravne satelitske međuplanetarne sonde pasti na zemlju između 14. i 16. januara u Indijskom okeanu.

Međutim, prema najnovijim proračunima ustanovljeno je da će ostaci najverovatnije u zemljinu atmosferu ući 15. januara u 20.00 sati po lokalnom vremenu a ostaci će nadleteleti Argentinu i pasti u Atlantski okean, prenosi agencija Interfaks.

Agencija "Roskosmos" navodi da konstantno prati kretanje ostataka satelita "Fobos", 13,5 tona, koji je lansiran početkom novembra sa komosdroma "Bajkonur".

Ova sonda je trebalo da posluži za istraživanja u orbiti Marsa, ali je misija propala zbog kvara čiji uzroci još nisu razjašnjeni.Ruski svemirski stručnjaci kažu da će se letjelica raspasti u 20 do 30 dijelova, ali nisu sigurni gdje bi oni mogli da padnu.
XS
SM
MD
LG