Dostupni linkovi

Bivši čelnik kiparskih Turaka Denktaš u kritičnom stanju


Bivši čelnik kiparskih Turaka Reuf Denktaš u kritičnom je stanju zbog oboljelog srca što izaziva rizik od višestrukog otkazivanja rada organa, saopćio je u četvrtak ljekar u kiparskoj bolnici.

Ljekar Bliskoistočne bolnice, Finn Rasmussen, izjavio je za Associated Press da je 87-godišnji političar svjestan i da je razgovarao s njim, ali da ima lošu cirkulaciju. Dodao je kako je prerano reći da Denktaš reaguje na terapiju, ali da su ljekari ostali optimisti.

Denktaš je primljen u bolnicu, na otcijepljenom turskom sjevernom dijelu Kipra, 8. januara zbog dijareje i dehidracije.Njegovo zdravlje znatno se pogoršalo u posljednjim mjesecima.

Denktaš je čitav život bio žestoki zagovornik države kiparskih Turaka koja egzistira pored države većinskih kiparskih Grka. Otok je podijeljen 1974. godine kada je Turska izvršila invaziju nakon državnog udara pristalica unije s Grčkom.

Denktaš je predvodio sjever zemlje od 1983. godine - kada su kiparski Turci proglasili nezavisnu državu koju priznaje samo Turska - do 2005. godine kada je napustio politiku nakon što je objavio da neće tražiti reizbor.
XS
SM
MD
LG