Dostupni linkovi

Piter Fejt osudio najavljenu blokadu Samoopredeljenja


Piter Fejt osudio najavljenu blokadu Samoopredeljenja

Planirana blokada dva granična prelaza od strane pokreta Samoopredeljenje neće unaprediti međunarodnu poziciju Kosova, niti će pomoći u naporima da se uspostave normalni odnosi sa Srbijom, ocenio je u četvrtak Međunarodni civilni predstavnik (ICR) Piter Fejt.

Plan pokreta Samoopredeljenje da u subotu 14. januara blokira granične prelaze sa Srbijom – Merdare i Bela Zemlja, neće pomoći naporima Vlade, civilnog društva i međunarodne zajednice na izgradnji normalnih i dobrosusedskih odnosa između Srbije i Kosova, rekao je Fejt, a prenosi njegova kancelarija.

„Ovo nije odgovorno ponašanje organizacije koja je zastupljena u Skupštini Kosova. Ukoliko se aktivnost Samoopredeljenja ostvari štetiće međunarodnoj reputaciji Kosova, te će istovremeno pokazati nedostatak poštovanja jedne od ključnih vrednosti Evrope – slobodnog protoka ljudi i robe. Kosovo je svojim konstruktivnim angažovanjem u dijalogu kojim posreduje EU postiglo praktične koristi za svoje građane. Aktivnosti „Samoopredeljenja“ predstavljaju rizik kojim se podrivaju postignuti rezultati“, navodi se u Fejtovoj izjavi.
XS
SM
MD
LG