Dostupni linkovi

Avganistanski talibani spremni na pregovoreAvganistanski talibani saopštili su danas da su spremni da počnu mirovne pregovore kako bi se okončao rat u Avganistanu, ali su naglasili da će nastaviti borbu protiv vlade u Kabulu jer je i dalje smatraju nelegitimnom.

Portparol talibana Zabijulah Mudžahid rekao je da su se pobunjenici borili poslednjih 15 godina kako bi postavili islamsku vladu u Avganistanu, u skladu za zahtevima svog naroda. On je ipak naglasio da to ne podrazumeva da će se talibani odreći džihada i da će prihvatiti "marionetsku vladu" u Kabulu.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton juče je nagovestila mogućnost početka mirovnih pregovora s pobunjenicima u Avganistanu, kako bi se okončao desetogodišnji rat u toj zemlji.

Vašington takođe razmatra mogućnost da iz zatvora Gvantanamo na slobodu pusti nekoliko talibana. Klinotonova je juče govorila i o preduzetim koracima kako bi se u Kataru otvorilo predstavništvo talibana, sa čim se složio i predsednik Avganistana Hamid Karzai.
XS
SM
MD
LG