Dostupni linkovi

Zapadne diplomate zovu Iran da se vrati pregovorimaZapadne diplomate su pozvale Iran da se okane obogaćivanja uranijuma do nivoa koji je blizu upotrebljivosti za atomsko oružje, i vrati se pregovorima kako bi uverio svet u miroljubivost svog nuklearnog programa.

Diplomate iz SAD, Francuske, Nemačke i Velike Britanije su izjavile da je na današnjoj zatvorenoj sednici svih 15 članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) izrazilo zabrinutost što Iran obogaćuje uranijum do nivoa od 20 odsto, što je u ponedeljak potvrdila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

To je značajno veća koncentracija u odnosu na glavninu uranijuma koji Iran poseduje, a koji je obogaćen do nivoa od 3,5 odsto - što je dovoljno za proizvodnju energije u nuklearnim reaktorima. IAEA je pre dva dana saopštila da Iran obogaćuje uranijum u jednom podzemnom bunkeru.

Zamenik britanskog ambasadora u UN Filip Perham (Philip Parham) odbacio je tvrdnje iranskih vlasti da se uranijum obogaćuje kako bi se koristio u istraživačkom reaktoru.

Perham je dodao da Iran već sada ima dovoljno 20-postotnog uranijuma da opslužuje istraživački reaktor u sledećih pet i više godina "a nije još ni instalirao opremu kojom bi se pravili elementi goriva za taj reaktor".
XS
SM
MD
LG