Dostupni linkovi

Radnici Fokskona u Kini prete kolektivnim samoubistvomGrupa od 300 radnika fabrike Fokskon na istoku Kine zapretila je kolektivnim samoubistvom zbog neslaganja s poslodavcem, piše kineski list Vontčajna tajms (Want China Times).

Kako navodi taj list, zaposleni su od uprave firme tražili povišicu, ali šefovi su radnicima postavili ultimatum da ili daju otkaz i prihvate kompenzaciju, ili da nastave da rade bez povećanja prihoda.

Većina radnika je odlučila da da otkaz i uzme naknadu, no novac im nije isplaćen.

Kao odgovor na to, radnici su se popeli na krov fabrike i zapretili da će skočiti s njega, ako im uprava ne isplati ono što je obećala.

Odustali su, kako navodi list, od namere da izvrše kolektivno samoubistvo tek na nagovor gradonačelnika, iako nije jasno kakav je dogovor u međuvremenu postignut između zaposlenih i uprave fabrike.

Fokskon, sa sedištem u Tajvanu, najveći je svetski proizvođač elektronike i već se spominjao u štampi zbog loših uslova rada u svojim fabrikama.

Prošle godine u maju troje radnika je poginulo u eksploziji u jednom od postrojenja, a u prvih pet meseci 2010. najmanje 16 Fokskonovih
radnika skočilo je s visokih zgrada, od čega 12 sa smrtnim ishodom.

To je nagnalo fabriku da tera radnike na potpisivanje zakletve da neće počiniti samoubistvo.

Fokskon na kineskom kopnu zapošljava trenutno više od milion ljudi.
XS
SM
MD
LG