Dostupni linkovi

Mesić: Povlačenje tužbi Srbije i Hrvatske neprihvatljivo


Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić smatra da bi povlačenje međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) opasno približilo izjednačavanju uloga tadašnje Srbije, odnosno SRJ i Hrvatske u ratu, ocenivši to "apsolutno neprihvatljivim".

Odluku o međusobnim tužbama Hrvatske i Srbije za genocid pred MSP u Hagu treba da donese sud, jer bi svako dogovorno rešenje nužno proizvelo nezadovoljstvo na drugoj strani, rekao je Mesić u intervjuu za današnji broj lista "Danas".

Prema njegovim rečima, u Hrvatskoj je trebalo imati više pameti i političke dalekovidnosti kada se tužba pripremala.

"Ja sam tada bio za to da se ispitaju sve mogućnosti kako da ostvarimo ono što smo želeli, a da izbegnemo podizanje tužbe i, naravno, srpsku protivtužbu koja je bila izvesna. Nažalost, tadašnja Vlada nije imala sluha za takvo stanovište", kazao je Mesić.

Mesić smatra da bi posle međusobnog povlačenja tužbi u međudržavnim pregovorima trebalo utvrditi načine rešavanja pitanja koja su otvorena tužbom.

"Navodim samo kao primer razjašnjavanje sudbine nestalih, pri čemu ne zaboravljam da nestalih ima i na srpskoj strani, kao i pitanje ratne štete", rekao je Mesić.

Ocenjujući da su napetosti u regiji i danas "već znatno smanjene", Mesić najbolje rešenje za dve strane vidi u nastavku "normalizacije odnosa, uspostavljanja međusobnog poverenja i razumevanja, a sve to...zasnovano na suočavanju s istinom o prošlosti, s istinom kako o nama, tako i o onim drugima".
XS
SM
MD
LG