Dostupni linkovi

Podrška umetnicima i aktivistima u kasarni u Novom Sadu


Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Građanske inicijative organizovaće danas kolektivnu posetu Društvenom centru u Novom Sadu, u okviru inicijative za podršku tom nedavno osnovanom vidu okupljanja udruženja građana, neformalnih grupa i pojedinaca u bivšoj vojnoj kasarni.

Organizacije i udruženja iz Beograda, Niša, Kruševca i Zrenjanina pružiće time podršku uređenju prostora napuštene vojne kasarne "Dr Arčibald Rajs" u Novom Sadu i njenom pretvaranju u Društveni centar.

Raznovrsnim programom, koji bi prema planu trebalo da traje od 16 do 22 sata, biće podržana Inicijativa za Društveni centar, pokrenuta radi stvaranja novog javnog prostora za nezavisne kulturne, obrazovne, društvene i sportske aktivnosti od značaja za širu zajednicu.

"Borba za javne prostore u kojima bi se slobodno odvijale aktivnosti članova društvene zajednice postaje sve aktuelnija tema i povod za akciju u čitavoj Srbiji. To je ujedno borba za aktivno očuvanje javnog dobra - zaboravljenog u borbama klijentelističkih grupa i komercijalnih interesa", poručila je novosadska asocijacija.

Bivšom kasarnom "Dr Arčibald Rajs" raspolaže Republička direkcija za imovinu, a razmatraju se mogućnosti da taj prostor preuzme Grad Novi Sad.

Da podsetimo, oko 200 građana i članova nevladinih udruženja zauzeli su 22. decembra, na nekadašnji Dan JNA, zgradu u praznoj kasarni u širem centru Novog Sada, s ciljem da je pretvore u dom nevladinih organizacija.

Kako javlja agencija Beta, kasarnu "Dr Arčibald Rajs" obezbeđuje policija, zbog pretnji koje su pripadnici neonacističkih organizacija uputili članovima nevladinih organizacija, udruženja i pojedincima koji su zauzeli ovu kasarnu u Novom Sadu u nameri da od nje naprave društveni centar.
XS
SM
MD
LG