Dostupni linkovi

DORH: Silovanje je ratni zločin


U povodu najave predaje 1.600 pisama kojima se traži da se masovna silovanja priznaju kao ratni zločin i počinitelji procesuiraju i kazne, Državno odvjetništvo Hrvatske priopćilo je da nije upitno da je silovanje jedan od načina počinjenja kaznenog djela ratnog zločina te je pozvalo žrtve da se jave radi davanja iskaza.

Državno odvjetništvo ima u radu određeni broj predmeta zbog kaznenih djela ratnih zločina počinjenih silovanjem i u svim tim slučajevima u kojima postoji dovoljno dokaza da su određene osobe počinile kazneno djelo došlo je do procesuiranja počinitelja, dok se dio slučajeva još uvijek istražuje.

Tako je, među ostalim, o postupanju zbog kaznenih djela ratnih zločina počinjenih u logorima objavljeno i priopćenje od 11. travnja 2011. o podizanju optužnice protiv dvojice zapovjednika bivše JNA po zapovjednoj odgovornosti zbog kaznenih djela počinjenih u logorima između kojih im se stavlja na teret da su u logorima: 'zatočene žene sustavno i svakodnevno silovane i prisiljavane na druge sa spolnim odnosom izjednačene radnje', navodi se u priopćenju.

Kako Državno odvjetništvo nema evidentiranih prijava ili drugih saznanja o mogućim masovnim silovanjima, tako istovremeno pozivamo žrtve da nam se jave radi davanja iskaza jer bez njihovog svjedočenja dokazivanje ovog posebno odioznog oblika ratnog zločina protiv civilnog stanovništva je otežano, ako ne i nemoguće, navodi se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici DORH-a.
XS
SM
MD
LG