Dostupni linkovi

Turski ministar za EU intergracije u Podgorici


Jaka ekonomija i podrška javnosti u Crnoj Gori važnija je od datuma ulaska zemlje u EU, ocijenio je ministar evropskih poslova i glavni pregovarač Turske Egemen Bagiš.

On je rekao, gostujući na konferenciji Evropskog pokreta u Crnoj Gori, da mu je drago što Crna Gora uskoro počinje pregovore koji će, kako smatra, trajati kraće od turskih.

Bagiš kaže da je u pristupnim pregovorima potrebno da se zemlja potrudi da ispuni sve što EU od nje zahtijeva, jer će, kako je dodao, sve te reforme zemlju učiniti snažnijom, demokratičnijom i samosvjesnijom.

"Drago mi je što je Crna Gora uskoro počinje pregovore, i sumnjam da će vaše iskustvo biti dugo kao tursko. Mislim da će naše dvije zemlje biti veoma bliski saveznici u veoma kratkom periodu", rekao je on.

agiš je naveo da nije presudno bitno da li će se postati član EU ranije ili kasnije, već da je bitnije da se stvori jaka ekonomija i da se zadobije podrška javnosti.

On je naveo da Turska bilježi povećana strana ulaganja, kao i da ona uglavnom dolaze iz EU.

To govori da, iako neke zemlje pokušaju da ometu proces integracija Crne Gore, iz tih istih zemalja postojaće kompanije koje žele da u vas ulažu. Politički i ekonomski prosperitet je ono što zajednički dijelimo", rekao je Bagiš.
XS
SM
MD
LG