Dostupni linkovi

Srbija postala pridruženi član CERN-a


Predsjedik Boris Tadić i generalni direktor CERN Rolf-Diter Hojer potpisali su u Ženevi Sporazum kojim je Srbija postala pridruženi član ove organizacije. Odluka da se Srbija primi u pridruženo članstvo donijeta je 16.decembra prošle godine.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u Ženevi da priključenje Srbije Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja ubrzava proces istraživanja i pruža mogućnost za ekonomski razvoj.

"Ponosan sam što smo doneli odluku da se priključimo ovom projektu. Priključenje Srbije CERN-u ubrzava proces istraživanja i daje šansu ljudima u punoj stvaralačkoj snazi, ali i mladima da tu snagu dostignu", rekao je Tadić.

Podsetivši da je Srbija imala značajan zastoj u razvoju nauke od 20 godina, Tadić je naglasio da je priključenje jednom ovakvom projektu, "možda najvećem u ljudskoj istoriji, koji je posvećen otkrivanju univerzuma", veoma važno za srpske naučnike, univerzitete i institute.

Pridruženo članstvo je predkorak za puno članstvo u centru, o čemu se odluka donosi poslije maksimum pet godina. Srbija je bila jedna od zemalja -osnivača CERN-a 1954. godine, tada kao jedna od republika SFRJ.
XS
SM
MD
LG