Dostupni linkovi

Asad obećao reforme i obračun sa teroristima


Sirijski predsjednik Bašar al Asad pozdravio je danas ideju o uključivanju svih političkih snaga u vlast, ali je obećao da će "čeličnom pesnicom" nastaviti borbu protiv terorista koji, kako je rekao, imaju podršku iz inostranstva.

Asad je u prvom javnom nastupu od juna prošle godine najavio mogućnost održavanja referenduma o novom ustavu Sirije u martu. "Nema tolerancije za terorizam ili za one koji koriste oružje da bi ubijali", rekao je Asad u govoru na Univerzitetu u Damasku koji je prenosila državna televizija.

Sirijski predsjednik dodao je da "regionalne i međunarodne snage" stoje iza ustanka u zemlji, ali da spoljne sile "nisu uspjele da se ukorijene u revoluciji, kao što su se nadale".

On je rekao da Sirija "neće zatvoriti vrata" za prijedloge arapskih zemalja o rješavanju krize, dok se god poštuje sirijski suverenitet i naglasio da ne postoje naređenja o pucanju na građane.Asad je ocijenio da su arapske zemlje koje se protive politici Sirije izložene spoljnom pritisku koji potkopava njihov suverenitet.

Arapska liga poslala je u Siriju posmatračku misiju sa zadatkom da utvrdi da li sirijske vlasti poštuju sporazum o prekidu akcija protiv antirežimskih demonstranata i povlačenju vojske iz gradova. Prema podacima UN, u nasilju u posljednjih deset mjeseci je poginulo više od 5 000 ljudi.

Sirijske vlasti tvrde da je u obračunu sa ustanicima poginulo preko 2 000 pripadnika snaga reda.
XS
SM
MD
LG