Dostupni linkovi

Barel nafte premašio 113 dolara


Cijena barela nafte premašila je danas 113 dolara za barel, usljed tenzija povodom iranskog nuklearnog programa, nemira u Nigeriji i stanja evropske ekonomije.

Iran je počeo da obogaćuje uranijum u svom novom podzemnom postrojenju, a jednog američkog državljanina osudio je na smrt zbog špijunaže, što je dodatno naljutilo zapadne zemlje. Ovakav razvoj situacije umanjuje mogućnost da se postigne dipomatsko rješenje krize i izbjegne rat.

Barel brent nafte danas se prodaje po cijeni od 113 dolara i 28 centi, dok barel sirove nafte u SAD košta 102 dolara i 70 centi.

Iran je zbog tenzija u odnosima sa zapadom zaprijetio da će zatvoriti Hormuski moreuz, pomorsku rutu preko koje se izvozi nafta sa Bliskog istoka.

Članice EU odlučile su da 23. januara održe sastanak o mjerama za jačanje pritiska na Iran, a ranije su već postigle načelan dogovor o zabrani kupovine iranske nafte.

Iran dnevno proizvodi 3,5 miliona barela sirove nafte, po čemu zauzima drugo mjesto u Organizaciji zemalja izvoznika nafte (OPEK), iza Saudijske Arabije. EU dnevno uvozi pola miliona barela nafte iz Irana.
XS
SM
MD
LG